FAQs

Frequently Asked Questions


Kožni rak je ozdravljiv, če je odkrit in zdravljen v zgodnjih fazah razvoja. Razvija se izjemno hitro, zato sta samopregledovanje in pregledovanje pri specialistu ključnega pomena za zagotavljanje zdravja kože.
Če razmišljate o laserskem odstranjevanju znamenj, vas morda zanima, ali so rezultati trajni. Odgovor je odvisen od številnih dejavnikov, med drugim od vrste in lokacije vašega znamenja ter posebnega laserja, ki se uporablja. Večino materinih znamenj je mogoče uspešno odstraniti z laserskim posegom, čeprav je pri nekaterih morda potrebnih več posegov. Nekatere vrste znamenj, na primer tista, ki so dvignjena ali zelo temna, je morda težje zdraviti. Po zdravljenju je možno, da se znamenje vrne, čeprav je to redko. Če se znamenje vrne, bo verjetno svetlejše barve in manj opazno kot prej.
Ne, postopek ni boleč. Laserska svetloba prodre v kožo in se usmeri na pigmentne celice, ki tvorijo znamenje. Toplota laserja razbije pigmentne celice, ki jih telo nato absorbira. Med postopkom se lahko pojavi nekaj nelagodja, vendar ga na splošno dobro prenašate. Večina ljudi po laserskem odstranjevanju znamenj poroča le o manjšem nelagodju in brez večjih stranskih učinkov. Okrevanje je običajno hitro in običajno se lahko še isti dan vrnete k običajnim dejavnostim. Gre za varen in učinkovit način za izboljšanje videza vaše kože.
Laserska odstranitev znamenj velja za varno in učinkovito možnost zdravljenja za večino ljudi. Vendar pa kot pri vsakem medicinskem postopku tudi tu obstajajo nekatera tveganja. Ta tveganja vključujejo: kvavitev, modrice, okužbo in brazgotinjenje. Pred laserskim odstranjevanjem znamenj se z zdravnikom pogovorite o vseh možnih tveganjih in zapletih. To vam bo pomagalo sprejeti informirano odločitev o tem, ali je to zdravljenje primerno za vas ali ne.
Samopregledovanje znamenj je priporočljivo, poteka pa naj po pravilu ABCDE: A (Asymmetry ali asimetrija), B (Border ali nepravilen rob), C (Colour ali barva), D (Diameter ali premer), E (Evolution ali spreminjanje). Če vaše znamenje ustreza kateri izmed črk, torej je znamenje asimetrično, ima nepravilen rob, se mu spreminja barva, je v premeru večji od 6 milimetrov ali se skozi čas spreminja, se naročite na pregled.
Laserska odstranitev materinih znamenj je zelo učinkovita možnost zdravljenja za veliko ljudi. Vendar kot pri vsakem medicinskem postopku vedno obstaja možnost nastanka brazgotin. Dobra novica je, da so brazgotine po laserskem odstranjevanju znamenj običajno zelo majhne in jih je mogoče zlahka skriti z ličili ali oblačili. V večini primerov brazgotine sčasoma zbledijo in sčasoma postanejo komaj opazne. Če ste zaskrbljeni zaradi brazgotin po laserskem odstranjevanju znamenj, se pred posegom o tem posvetujte s svojim zdravnikom. Zagotovil vam bo več informacij o tveganjih in prednostih te možnosti zdravljenja.
Če dermatolog pregled opravi in ugotovi, da je potrebno določeno zdravljenje ali odstranitev znamenja, se dogovorite za dodatne obiske. Število dodatnih obiskov in potrebni posegi so odvisni od vašega bolezenskega stanja.

Če vas zanima lasersko odstranjevanje dlak, nam pošljite povpraševanje. To lahko storite s pomočjo spodnjega obrazca. Kontaktirali vas bomo v najkrajšem času in vam poslali tudi cenik za lasersko odstranjevanje dlak.

Preventivni pregled zavzema celoten pregled in diagnostiko kože. Dermatolog pregled opravi s pomočjo posebnih naprav, kot je dermatoskop. Dermatolog podrobno pregleda stanje kože in oceni ali so potrebni dodatni posegi, preiskave in obiski. Po posvetu se skupaj z dermatologom odločite za nadaljevanje morebitnega zdravljenja.
Ko se dogovorimo za pregled, boste prejeli tudi podrobna navodila o tem, kaj vse potrebujete s seboj. Poleg osebnega dokumenta je vsekakor dobro, da s seboj prinesete kopije zdravniških izvidov in drugih dokumentov, ki pričajo o stanju vaše kože in sorodnih težavah. Naša dermatološka klinika je odprta za vse in sprejema mnenja različnih strokovnjakov.