Odstranjevanje znamenj

Za odstranitev znamenj se lahko uporabljajo različni laserji, odvisno od vrste in lokacije znamenja. Če je na primer znamenje na površini kože, se lahko uporabi laser, ki se imenuje ablativni laser. Ta vrsta laserja odstrani zunanjo plast kože, kar pripomore k posvetlitvi ali odstranitvi znamenja. Če je znamenje globlje v koži, se lahko uporabi neablativni laser. Ta vrsta laserja deluje tako, da segreva tkivo pod površino kože, kar pomaga razgraditi pigmentacijo, ki povzroča znamenje. Vaš zdravnik bo lahko določil, katera vrsta laserja je najprimernejša za vašo posebno situacijo.
Laserska odstranitev materinih znamenj je zelo učinkovita možnost zdravljenja za veliko ljudi. Vendar kot pri vsakem medicinskem postopku vedno obstaja možnost nastanka brazgotin. Dobra novica je, da so brazgotine po laserskem odstranjevanju znamenj običajno zelo majhne in jih je mogoče zlahka skriti z ličili ali oblačili. V večini primerov brazgotine sčasoma zbledijo in sčasoma postanejo komaj opazne. Če ste zaskrbljeni zaradi brazgotin po laserskem odstranjevanju znamenj, se pred posegom o tem posvetujte s svojim zdravnikom. Zagotovil vam bo več informacij o tveganjih in prednostih te možnosti zdravljenja.
Ne, postopek ni boleč. Laserska svetloba prodre v kožo in se usmeri na pigmentne celice, ki tvorijo znamenje. Toplota laserja razbije pigmentne celice, ki jih telo nato absorbira. Med postopkom se lahko pojavi nekaj nelagodja, vendar ga na splošno dobro prenašate. Večina ljudi po laserskem odstranjevanju znamenj poroča le o manjšem nelagodju in brez večjih stranskih učinkov. Okrevanje je običajno hitro in običajno se lahko še isti dan vrnete k običajnim dejavnostim. Gre za varen in učinkovit način za izboljšanje videza vaše kože.
Laserska odstranitev znamenj velja za varno in učinkovito možnost zdravljenja za večino ljudi. Vendar pa kot pri vsakem medicinskem postopku tudi tu obstajajo nekatera tveganja. Ta tveganja vključujejo: kvavitev, modrice, okužbo in brazgotinjenje. Pred laserskim odstranjevanjem znamenj se z zdravnikom pogovorite o vseh možnih tveganjih in zapletih. To vam bo pomagalo sprejeti informirano odločitev o tem, ali je to zdravljenje primerno za vas ali ne.
Če razmišljate o laserskem odstranjevanju znamenj, vas morda zanima, ali so rezultati trajni. Odgovor je odvisen od številnih dejavnikov, med drugim od vrste in lokacije vašega znamenja ter posebnega laserja, ki se uporablja. Večino materinih znamenj je mogoče uspešno odstraniti z laserskim posegom, čeprav je pri nekaterih morda potrebnih več posegov. Nekatere vrste znamenj, na primer tista, ki so dvignjena ali zelo temna, je morda težje zdraviti. Po zdravljenju je možno, da se znamenje vrne, čeprav je to redko. Če se znamenje vrne, bo verjetno svetlejše barve in manj opazno kot prej.