Dermatolog – pregled

Spremljajte kožne spremembe

Kljub temu, da je koža največji organ človeškega telesa, se ji ne posveča dovolj pozornosti. Koža je odličen pokazatelj zdravstvenih težav in zato bi moral vsak redno spremljati spremembe, ki se dogajajo na koži. Kožo na obrazu ljudje že pogosto opazujejo, predvsem iz estetskega razloga, večkrat pa pozabijo na vsa ostala mesta na telesu. Redno pregledovanje kožnih sprememb lahko namreč močno pripomore k hitremu odkritju bolezenskih stanj. Sem med drugim spadajo spremembe kožnih znamenj, lasišča in nohtov.

Dermatolog pregled opravi le takrat, ko se odpravite v dermatološko kliniko, sami pa lahko poskrbite, da svojo kožo redno pregledujete in ob spremembah poiščete njegovo pomoč. Poleg pregleda kože dermatolog bolezenska stanja tudi zdravi. Pogosto gre za odstranjevanje znamenj, pomoč pri kroničnih kožnih bolezni, zmanjševanju aknaste kože, glivičnih in virusnih okužb, pa tudi za določanje ter zdravljenje alergij.

dermatolog pregled
1

Pomen preventivnega dermatološkega pregleda

Specialist, ki se ukvarja z boleznimi kože, lasišča in nohtov, se imenuje dermatolog. Pregled v dermatološki ambulanti je priporočljiv za vse, ki opazijo spremembe na koži ali pa želijo zaradi mirne vesti pregled opraviti preventivno. Preventivni pregledi so zelo pomembni, saj se z njimi preprečuje in zmanjšuje pojavljanje kožnih bolezni. Prav tako pa je zgodnje odkrivanje pomeni zgodnje zdravljenje.

Strokovnjaki so mnenja, da bi moral vsak, vsaj enkrat v življenju preventivno k dermatologu. Dermatolog pregled opravi, vi pa potem sami spremljate spremembe na koži in se po potrebi vrnete. Morda se sploh ne zavedate resnosti stanja vaše kože ali pa uporabljate napačne izdelke za nego kože, ki vam povzročajo težave.

Naš dermatolog pregled opravi strokovno

Ne glede na vaše težave vam priporočamo redne preglede pri dermatologu, saj so pregledi ključ do zdrave kože, lasišča in nohtov.

Naši dermatologi so profesionalni in strokovni, svoja znanja ves čas dopolnjujejo, pri pregledih jim pomaga sodobna tehnologija. Zaupajte nam svoje težave.

Preprosto naročanje

Na pregled se naročite hitro, z le nekaj kliki. Izpolnite obrazec in čim hitreje se vam bomo oglasili.

Hitra obravnava

Čakalne dobe so pri nas med najkrajšimi, tako da ste lahko prepričani, da boste hitro prišli na vrsto.

Zadovoljne stranke

Naš cilj so zdrave in zadovoljne stranke. Potrudili se bomo, da boste zadovoljni tudi vi in vaši bližnji.

2

Dermatolog pregled opravi in poda diagnozo

Ko dermatolog pregled opravi na pacientu, lahko diagnosticira več tisoč različnih bolezni. Veliko dermatoloških bolezenskih stanj je zgolj estetsko motečih ali pa minimalno otežujejo življenje in niso nevarna. Lahko pa je diagnosticirana bolezen precej nevarna in nezdravljena celo vodi v smrt. Tu je zato velikega pomena, da dermatolog pregled opravi čimprej, da se v primeru smrtno nevarne kožne bolezni zdravljenje začne čimprej.

Najbolj nevarna diagnoza, ki jo lahko prejmete, ko dermatolog pregled opravi, je kožni rak. Gre za bolezensko stanje, ki ima najboljše rezultate zdravljenja, če je odkrit hitro. In zato so preventivni pregledi tako pomembni. Kožni rak se pokaže v obliki sprememb na koži, še posebej v spremembi kožnih znamenj.

Pogoste bolezni kože, lasišča in nohtov

Vse diagnoze bolezenskih stanj, ki se tičejo kože, lasišča in nohtov poda dermatolog. Pregled znamenj, srbečice, aknaste kože in podobnega se opravi najprej. Potem pa se začne zdravljenje. Kar se tiče estetskih problemov, so med najbolj pogostimi problemi akne. Akne so najpogosteje na obrazu, lahko pa gre za akne na drugih delih telesa.

Osebe, ki opažajo občutljivost kože na določene elemente, zaradi suma na alergije obiščejo dermatologa. Ta določi kaj je vzrok za morebitno občutljivo, srbečo in luščečo se kožo. Lahko gre zgolj za alergije ali pa je vzrok vrsta dermatitisa.

Tudi odstranjevanje znamenj, bradavic in ostalih benignih tumorjev je pogosto. Dermatolog pregled opravi, da določi, ali je pri kožnem izrastku sum na resnejšo bolezen, kot je kožni rak. V resnici odstranjevanje benignih kožnih izrastkov ni potrebno, ampak veliko ljudi se za odstranjevanje odloči zaradi estetskih razlogov.

Različne okužbe kože načeloma niso nevarne, kljub temu pa znajo biti moteče. Sem spadajo glivične okužbe, ki so pogoste in se jih je težko samostojno znebiti. Največkrat gre za glivične okužbe nohtov, čeprav se okužba lahko pojavi tudi na koži.

3

POGOSTA VPRAŠANJA

Cras a elit sit amet leo accumsan volutpat. Suspendisse hendrerit vehicula leo, vel efficitur felis ultrices non. Integer aliquet ullamcorper dolor, quis sollicitudin. Integer aliquet ullamcorper dolor, quis sollicitudin.

Obisk dermatološke klinike ni nikoli odveč. Tudi ob rednem pregledovanju kože in znamenj lahko s prostim očesom kakšno spremembo spregledate. Če pa opazite spremembe na koži, srbečico ali bolečine kože, pa je dermatološko kliniko smiselno obiskati čimprej. Tako se lahko ob potrditvi bolezenskega stanja, hitro začne z zdravljenjem.
Preventivni pregled zavzema celoten pregled in diagnostiko kože. Dermatolog pregled opravi s pomočjo posebnih naprav, kot je dermatoskop. Dermatolog podrobno pregleda stanje kože in oceni ali so potrebni dodatni posegi, preiskave in obiski. Po posvetu se skupaj z dermatologom odločite za nadaljevanje morebitnega zdravljenja.
Prvi osnovni dermatološki pregled poteka razmeroma hitro in brez bolečin. Prvi pregled je namenjen temu, da se dermatolog z vami posvetuje o težavah in pričakovanjih. Poleg tega dermatolog vidi, kakšne so težave ter če je potrebno dodatno zdravljenje. Z dermatologom se nato dogovorite o dodatnih srečanjih in morebitnem zdravljenju. Kasnejša srečanja pa so odvisna glede na posameznika in njegovih težav. Lahko gre za odstranjevanje znamenj, za reševanje problemov z glivicami ali lasiščem, lahko pa se zdravi aknasta koža.
Če dermatolog pregled opravi in ugotovi, da je potrebno določeno zdravljenje ali odstranitev znamenja, se dogovorite za dodatne obiske. Število dodatnih obiskov in potrebni posegi so odvisni od vašega bolezenskega stanja.
Največja prednost samoplačniškega dermatologa je kratka čakalna doba. Še posebej, če je sum na resno bolezensko stanje, je hiter pregled in začetek zdravljenja ključnega pomena za uspešno okrevanje. Prav tako pa se dermatologi v zasebnih samoplačniških klinikah bolj podrobno posvetijo pacientu in njegovim težavam.