Pregled kožnih znamenj

Kožni rak je ozdravljiv, če je odkrit in zdravljen v zgodnjih fazah razvoja. Razvija se izjemno hitro, zato sta samopregledovanje in pregledovanje pri specialistu ključnega pomena za zagotavljanje zdravja kože.
Odstranjevanje znamenj je nujno takrat, ko specialist dermatolog presodi, da je znamenje nevarno. Nevarno pa je takrat, ko predstavlja tveganje za nastanek kožnega raka. Pogosto gre za znamenja, ki spreminjajo barvo, velikost, so asimetrična in imajo nepravilen rob.
Pogosto se je nujno napotiti na pregled kožnih znamenj, cena pregleda pa vam bo znana, če pošljete povpraševanje. Obrazec za pošiljanje povpraševanja najdete na dnu strani. Tudi v primeru vprašanj nam pišite, mi vam bomo z veseljem odgovorili v najkrajšem možnem času.
Samopregledovanje znamenj je priporočljivo, poteka pa naj po pravilu ABCDE: A (Asymmetry ali asimetrija), B (Border ali nepravilen rob), C (Colour ali barva), D (Diameter ali premer), E (Evolution ali spreminjanje). Če vaše znamenje ustreza kateri izmed črk, torej je znamenje asimetrično, ima nepravilen rob, se mu spreminja barva, je v premeru večji od 6 milimetrov ali se skozi čas spreminja, se naročite na pregled.
Zgodnji pokazatelji, da bi lahko bilo znamenje nevarno. so opazni ob rednem samopregledovanju. Če opazite, da je vaše znamenje spremenilo barvo, je brez poškodbe zakrvavelo, je postalo belkasto, se je povečalo, vas znamenje srbi ali imate novonastalo znamenje, potem ne odlašajte z naročanjem na pregled.